הערכה של גורמים מפריעים להיענות לטיפול באמצעות התקן דנטלי בתסמונת דום נשימה בשינה
מטרות: התקן דנטלי מומלץ לשמוש בחולים עם תסמונת דום נשימה בשינה בדרגת חומרה קשה, אשר אינם מצליחים לעמוד בטיפול במסכת אויר המזרימה אויר בלחץ חיובי - סיפאפ (CPAP). מחקר זה נועד לכמת את ההיענות לטיפול ב- התקן דנטלי ולהעריך סיבות הקשורות להיענות בבשימוש.
חומרים ושיטות: הנתונים הרפואיים של 52 חולים עם מדד Apnea-hypopnea (AHI), 40 שטופלו ב- התקן דנטלי לאחר כשלון טיפול ב- סיפאפ, חולים אלה נבדקו בהקשר להיענות השמוש בהתקן דנטלי. החולים חולקו לפי שימוש בזמן ראיון טלפוני. קבוצת USER כללה את כל צורות השימוש, ואילו אלו שהפסיקו לחלוטין להשתמש ב- התקן הדנטלי היו בקבוצת NUSE. עיתוי הראיון הטלפוני היה בין חמישה חודשים לשש שנים (ממוצע של 17.17 ± 44.63חודשים) לאחר מסירת התקן דנטלי.
תוצאות: שיעור ההיענות הכולל היה 57.7% (30/52 חולים). זמני השימוש הממוצעים היו 8.96 ± 10.07ו- 17.3 ± 44 חודשים בקבוצת NUSE ו- NUSE בהתאמה. הגורמים העיקריים הקשורים לאי-הענות לאורך זמן היו חששות לגבי השפעות ה- ההתקן הדנטלי על השיניים (22%) ויעילות לא מספקת (22%). גורמים אחרים היו אי-נוחות (15%) או שיפור ברווחתה בעקבות ירידה במשקל (15%). המספר הכולל של גורמי הפרעה וחוסר רציפות היה גבוה משמעותית בקבוצת ה- NUSE מאשר בקבוצת ה- USER (p = 0.041). תשעה מתוך 52 (17.3%) חולים המשיכו להשתמש CPAP. יעילות סובייקטיבית ואובייקטיבית, שנקבעה על ידי שימוש במבחן שינה שני עם התקן דנטלי ב -69.2% מהחולים, קשורה להמשך הטיפול.
מסקנות: אי-היענות לטיפול באמצעות התקן דנטלי קשורה קשר הדוק עם הסתייגות המטופל לגבי השפעות המכשיר על השיניים, חוסר נוחות אפשרי. על הרופא לעקוב מקרוב אחר דפוסי ההתאמה ולהעריך גורמים פוטנציאליים המפריעים במהלך עבודתם. המטופלים צריכים להיות רגועים לגבי בטיחות המכשיר, במיוחד לאחר טיפול שינייים.
המאמר המלא :
Haviv et al, Assessment of interfering factors in non-adherence to oral appliance therapy in severe sleep apnea - Oral diseases, 2017
מרפאת ד"ר ירון חביב - מומחה לרפואת הפה פותרת בעיית נחירה בשינה במקצועיות ובשיטות חדשניות ועדכניות!