האם יש פתרון לנחירות
נחירות היא תופעה שכיחה מאוד וגורמת למריבות, תסכול ובעיות מרובות בקרב בני זוג. כשישים אחוז מהגברים וכארבעים אחוז מהנשים בגילאי העמידה ומעלה נוחרים, ופעמים רבות הם גורמים לבני זוגם ללילות ארוכים ולא רגועים, עקב הרעש הרב שהם יוצרים. חוקרים מדדו את עוצמות הרעש של נחירות, וגילו להפתעתם, שישנם אנשים, הנוחרים בעוצמה של 60 דציבלים, רעש השווה בעוצמתו לאוטובוס נוסע. הנחירות אינן מפריעות רק לבן הזוג או לשאר בני הבית, אלא גם מחבלות בחיים היומיומיים של הנוחר וזאת מכיוון שרבים מהנוחרים סובלים מתסמונת דום נשימה בשינה, תופעה שגורמת לעייפות, עצבנות, חוסר ריכוז ואף יכולה להיות מסוכנת כאשר אדם אשר לו עייפות מצטברת נוהג ברכב או מפעיל מכונות מסוכנות בעבודה.
אנשים רבים פונים אלינו ושואלים האם יש פתרון לנחירות?
התשובה המהירה היא: כן, יש פתרונות לנחירות, וחלקם אף פשוטים מאד. חלק מהפתרון לנחירות, אפשר ליישם באופן עצמאי ובמידה ולא הצלחתם, לרופאים מומחים יש דרכים רבות נוספות להפסקת הנחירות.
אז מה הפתרון לנחירות שניתן ליישם לבד?
שיטת הטיפול המומלצת ביותר היא שינוי באורח החיים:
· הפחתת משקל – אחת הסיבות העיקריות לתופעת הנחירות היא משקל עודף, ירידה במשקל מפחיתה באופן ניכר את התדירות של הנחירות ואת עוצמתן. כאשר חלה עלייה במשקל יש הצרות של מעברי האוויר, מה שגורם להתנגדות וחיכוך בכניסת האוויר, הדבר מעלה את עוצמתן של הנחירות. הפחתת משקל עוזרת למטופלים רבים, זה אינו פתרון מיידי לנחירות, אך לטווח הארוך זהו אחד הפתרונות היעילים ביותר.
· הפסקת עישון – עישון באופן כללי אינו בריא לבריאות, זאת הזדמנות מצוינת להפסיק לעשן. עישון פאסיבי או אקטיבי גורם לדלקות וגורם להיצרות של דרכי האוויר העליונות. החומר הפעיל – ניקוטין גורם לשינויים פיזיולוגיים בגוף אשר עלולים לגרום לתופעת הנחירות. הניקוטין מכיל רעלנים הפוגעים בשרירים של דרכי האוויר, מה שמקשה מאד על פעילותם התקינה.
· שינה על הצד – במידה ואתם סובלים מנחירות, פתרון פשוט למדי הוא להפסיק לישון על הגב ולעבור לישון על הצד. אולי זה לא נשמע כה פשוט לאנשים הרגילים לישון על הגב, אך גם לזה יש פתרון פשוט למדי – בחלק האחורי (גב חולצת הפיג'מה יש לתפור כיס קטן, אליו מכניסים כדור טניס – הכדור אינו מאפשר לישון על הגב ומאלץ לישון על הצד, אחרי מספר ימים או שבועות מתרגלים לשינה על הצד וניתן להוציא את הכדור). זה נשמע מוזר, אך זה פיתרון לנחירות שעובד בצורה מצוינת לאנשים רבים.
· אי שתיית אלכוהול לפני השינה – שתיית אלכוהול לפני השינה יכולה להגביר את עוצמת ותדירות הנחירות בשל הרפיה של איברי הנשימה.
· התעמלות, פעילות אירובית ושחייה – פעילות גופנית תורמת לפתיחה של מעברי הנשימה ואף יכולה לעזור בהפחתה של משקל הגוף.
· הפחתת לחצים – אנשים אשר חווים מתח נפשי, נוטים לנחור, פתרון לנחירות, מסוג זה דורש התערבות פסיכולוגית מאיש מקצוע אשר יוכל לעזור בהפחתת לחצים ומתחים.

אם והשיטות הטבעיות לא עזרו, האם יש פתרון לנחירות בשינה באמצעות רופא?
ישנן מספר שיטות, חלקן יעילות מאד לצמצום והפחתת הנחירות.
· ניתוחים – כאשר יש בעיה מבנית בחלל הפה, הגורמת לזרימת אוויר לא תקינה ניתן לעשות ניתוחים שונים (כריתת - שקדים, ענבל, חך הרך), כיום המגמה היא להימנע מניתוחים כירורגיים אלא במקרים קיצוניים במיוחד.
· מסכת אוויר CPAP - פתרון יעיל מאד, מומלץ בעיקר למטופלים הסובלים מדום נשימה בשינה. המכשיר כולל מסיכה המוצמדת לפני המטופל וכך שומרת על הזרמתו של אוויר בלחץ לדרכי הנשימה. הבעיה העיקרית במכשיר זה הוא הסרבול שלו. לאחר תקופת שימוש מסוימת רבים, נוטשים את המכשיר ואינם משתמשים בו.
· התקן דנטלי – כנראה שזהו הפתרון הטוב ביותר לרוב המטופלים – מכשיר זה מותאם באופן אישי והמנגנון שלו מאפשר את קידום הלסת התחתונה, מה שמאפשר זרימה טובה של אוויר ולהפסקת הנחירות והפסקות הנשימה בשינה במידה וקיימות.
לסיכום – אם אתם סובלים מופעה של נחירות, פתרונות יש למכביר, אנו ממליצים לפנות לרופא שזהו תחום התמחותו על מנת שיפרוס בפניכם את האופציות השונות.